A megfázásos, vírusos időszakban könnyen bevethető a gyömbér szörp. A gyömbér köztudottan vírusölő, fertőtlenítő hatású és szerencsére ebből a tulajdonságából szörp formában is megtart jócskán.
Hámozz meg és szeletelj fel két nagyobb gyömbért, majd tedd azt egy edénybe.
Szeletelj fel négy nagyobb citromot, majd ezt is tedd az edénybe. Önts a gyömbérre és citromra annyi vizet, amennyi ellepi, fedd le, majd hagyd állni legalább 24 órán keresztül.
Másnap tedd fel főni, de adj még hozzá egy liter vizet és egy kilogramm nyírfacukrot, vagy gyümölcscukrot. Főzd addig, míg a gyömbértől és a citromtól besűrűsödik.
Amikor elkészült a szörp, töltsd alaposan kimosott és megszárított üvegekbe, majd állítsd azokat legalább 5 perce fejtetőre.
Tárold az elkészült szörpöt hűtőszekrényben, ne tegyél bele tartósítószert, legyen az maga a natúr esszencia, és amikor szükség van rá, vedd elő a hűtőből.